Designerporträtt: Wiebke Braasch

Hennes största drivkraft är att genom design göra vardagslivet enklare för människor. Wiebke Braasch är en problemlösare med examen i industriell design. Hon studerade snickeri vid en yrkeshögskola i sin hemstad Lübeck i Tyskland och senare grafisk och industriell design i Kiel.

År 2003 praktiserade Wiebke på designavdelningen på IKEA of Sweden och idag är hon en del av IKEA Sveriges designteam i Älmhult.

Hej Wiebke! Redan under din praktikperiod fick du ett spännande uppdrag. Berätta!

– Det var ett väldigt roligt uppdrag! Jag skulle designa en serie som bestod av en fåtölj, en lampa och ett bord som skulle passa ihop. Jag ritade alla tre och vi gjorde ut prototyper, men till slut blev det bara lampan som kom ut i sortimentet. Den hette FINAL och hade två funktioner, en läslampa och en lampa som lyste uppåt som man kunde ta av. 

Hur gick det till när du fick uppdraget för IKEA PS 2012?

– Vi skulle titta tillbaka i IKEAs designhistoria. Det första vi gjorde var att gå igenom alla gamla IKEA kataloger sedan 50-talet till idag och se ut fem favoritprodukter eller mönster som vi ville uppdatera till nutiden. Jag valde fem produkter och två av dem kom med i PS kollektionen 2012. Sittmöbeln från 50-talet som blev inspirationskällan till PS fåtöljen såg jag för första gången på IKEA museet och blev väldigt imponerad av det uttrycksfylla formspråket. Den andra produkten hittade jag inte i katalogen utan en dag då vi grävde bland gamla möbler i arkivet. På en hylla med gamla lampor stod en liten lampa med tyllskärm som jag kände var lite kitschig och oväntad för att vara IKEA. Eftersom att den var så speciell och udda så fastnade jag för den.

Hur tänker du när du designar? Kommer funktion eller form först?

– Form och funktion går alltid hand i hand. Jag gillar att lösa problem, att ta fram en praktisk och estetisk produkt som hjälper människor i deras vardag och förenklar rutiner. Men det beror på uppdraget. Vid IKEA PS uppdraget fanns redan produkter som skulle tydas på nytt, så där fick formen styra designprocessen mycket. Samtidigt var det självklart för mig att t. ex. uppnå en bra sittkomfort för PS fåtöljen som är  gjort helt i metall. 

Vilket har varit det hittills roligaste uppdraget? Och vilken skulle drömprodukten vara att få designa för IKEA?

– Det finns något roligt i varje projekt. Uppdraget med IKEA PS var kul eftersom det var en ny utmaning för mig att tolka en befintlig produkt till ett nutida formspråk. Det fanns mycket respekt för produkterna och även om nytolkningen idag verkar vara ganska självklart var det en lång och spännande resa dit.

 

– Det är en dröm för mig att få jobba med olika uppdrag och nya utmaningar hela tiden. Jag skulle vilja jobba ännu mer med nya material och ny teknik. Speciellt belysning känns lockande med allt som händer i utvecklingen av nya lyskällor. 

Har du något nytt projekt på gång?

– Ja, en hel del! Jag jobbar med Barnens IKEA och det är kul då jag själv har barn och kan använda mina egna erfarenheter som inspiration när jag designar. Som mamma vet jag vad som fungerar, och inte fungerar, och vad som behövs.

IKEA PS 2012 golvlampa 1195 kr, design Wiebke Braasch.

Den lilla 50-tals lampan med tyllkjol som Wiebke hittade i IKEA arkivet i Älmhult.

Läs med om IKEA PS 2012 golvlampa här!

 

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

Senaste inläggen