Designerporträtt: Niina Aalto

Niina Aalto växte upp i en familj som tyckte om att arbeta med händerna och skapa saker. Eftersom hon alltid varit intresserad av konst och haft kreativa hobbies följde hon sin dröm, tog en chans och kom in på konstskola.

Niina Aalto och ett par av hennes kollegor på Studio Kelkka i Finland har arbetat med IKEA sedan år 2010. Just nu är de aktuella med produkter i vårens textilkollektion.

Hej Niina! Vad fick dig att intressera dig för textildesign?

– I början studerade jag keramisk design och då blev jag intresserad av ytdesign eftersom keramik handlar om att kombinera form och yta. Jag övergick till att göra illustrationer till keramik, vilket jag fortfarande gör. Senare studerade jag produktdesign, som inte var knutet till något specifikt material, och kunde därför experimentera med textil. Därefter ville jag använda mina illustrationer i större skala, så textildesign blev ett naturligt val.

Hur fick ni uppdraget om att ta fram vårens textilkollektion för IKEA och vad inspirerades du av?

– Vi bjöds in till Älmhult för att få uppdraget presenterat och tillbringade ett par dagar där för att lära känna produkterna och kollektionen. Att få det här uppdraget var en riktig utmaning. Jag blev imponerad av deras tro på vår vision. Det var ett drömprojekt eftersom vi fick stor konstnärlig frihet och kunde vara kreativa med vårt eget uttryck.

– Till den här kollektionen var inspirationskällorna, om jag ska nämna några, folkkonst, djurmönster och traditionellt broderi. Jag ville göra färgkombinationerna så fräscha som möjligt och överlag enkla och starka.

Vårens textilnyheter. FÄRGKULLA metervara gul/blå/rosa 49 kr/m design Niina Aalto. ÄLGÖRT metervara 69 kr/m design N Aalto/E Hagman/P Laine. HÄLLEKNOPP metervara 49 kr/m, ULLGUMP metervara 49 kr/m.

Vad har varit roligast i arbetet med denna kollektion?

– Den kreativa delen är roligast eftersom man då börjar leta efter inspiration och idén. Självklart är designandet och skapandet också väldigt kul. Det mest givande är ögonblicket av insikt, då man vet att man hittat rätt. Att ha fått möjligheten att skapa en hel kollektion och ett koncept var också utmanande och roligt.

Vilket mönster är din favorit?

– Det är svårt att välja en, men om jag var tvungen att välja skulle det bli mattan MÖBORG. En annan favoritsak är ÄNGSSPIRA kuddfodral som jag gjorde ihop med Pinja Laine och som jag tycker har en stark design.

Niina Aalto, designer.

Hur hoppas du att folk upplever dina mönster?

– Det viktigaste är att folk tycker att produkterna är användbara i deras vardagsliv och om de tillför glädje till någons liv är jag glad. Jag tror att den bästa reaktionen skulle vara att folk känner att mina produkter passar in i deras hem.

Senaste inläggen