Designerporträtt: Maria Vinka

Maria Vinka var redan i gymnasieåldern intresserad av grafiktryck. Efter grundskolan gick hon en förberedande konstutbildning i Örebro och senare vidare till produktdesign på HDK.

Efter en praktikperiod hos textilavdelningen på IKEA blev hon erbjuden en provanställning. Nu har hon designat en mängd produkter för IKEA. Bland annat har hon designat den populära gungstolen IKEA PS GULLHOLMEN och varit med och tagit fram den senaste kollektionen för IKEA PS 2012.

Hej Maria! Vad är roligast att jobba med för IKEA?

– Det är mixen som gör det roligt och alla samarbetspartners. Det är inte alltid själva produkten som gör det roligt att jobba, utan resan dit.

Hur tänker du när du ska designa en ny produkt?

– Ibland får funktionen gå först, man måste tänka på stapelbarhet, pallmått, optimering osv. När jag designar utgår jag ifrån vad jag skulle vilja ha, eller saknar. Tankeprocessen börjar alltid med ett idékoncept som jag utgår från och sedan ritar och ritar jag, gärna till musik. Jag älskar mönster och mycket färg.

Du är involverad i ett spännande projekt just nu. Berätta!

– Ja, IKEA har startat ett samarbete med Unicef, för självhjälpsgrupper i Indien. Tanken är att kvinnor som jobbar i fabriker där ska kunna få extra inkomst genom hantverkskonsten. Det ska hjälpa dem att stärka deras inflytande och inkomst i byarna där de bor. Ett väldigt spännande och bra projekt!

– Det är verkligen inspirerande att få jobba med människor som kan sitt hantverk.

Designer Maria Vinka.

Maria har bland annat designat mattan IKEA PS 2012 som finns i grönt, blått och rött.

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

Senaste inläggen