Designerporträtt: Lisa Bengtsson

Enligt hennes mamma föddes hon med en penna i handen. Lisa Bengtssons intresse för form och design började tidigt i livet. Nu är hon aktuell med bland annat den nya porslinsservisen DRIFTIG på IKEA.

Efter gymnasiet flyttade Lisa ett par månader till Florence i Italien för att läsa italienska och stannade hos en konstnär och målade. Då var det konstnär hon ville bli, men senare fick hon ett jobberbjudande på en reklambyrå.

– När jag kom hem till Sverige började jag där som Art Director. Jag gick samtidigt en distansutbildning på Berghs, grafisk form. Då gjorde jag mitt första mönster och förstod att det var ”min grej”.

Efter distansutbildningen sökte hon till dagskolan på Berghs och flyttade till Stockholm.
– Det var fantastiskt att flytta och jag tyckte skolan var väldigt kul. Det var då jag blev lite av en mönstertjej. I alla uppdrag vi fick smög jag alltid in mönster. Men jag trevade ändå ett tag efter min personliga stil.

– När jag gjorde mitt examensarbete så släppte allting. Jag förstod att min stil var väldigt lik den jag målar på många sätt. Jag gjorde min första tapet, som hette Familjen. Det var ett mönster med tomma ramar. Tapeten blev väldigt uppskattad, fick mycket press och syntes på bloggar – efter det startade jag mitt företag.

Lisa kommer ursprungligen från Gnosjö i Småland. Fascinationen för IKEA startade sedan ett studiebesök i 9:an på katalogproduktionsavdelningen.
– När jag senare blev tillfrågad om att designa en servis för IKEA var det verkligen en fjäder i hatten. Det roliga är att man sätter upp vissa mål i livet, vissa grejer som man vill göra. Och det är en ära att nu få vara en del av ett så pass stort och häftigt företag.

Berätta lite om processen kring den nya porslinsservisen DRIFTIG! Hur kom du fram till att använda just dessa mönster?
– När jag visste att jag skulle göra en porslinsserie kom jag fram snabbt till hur jag ville ha det. Vi bollade lite fram och tillbaka, sen gick jag loss! Jag fick arbeta rätt så fritt mönstermässigt. Jag gillar inte att göra saker bara för att det ser fint ut. Utan jag tycker det är kul att hitta en twist på det hela.

– Leopardmönstret är från början jordgubbsfrön som jag dragit lite i. Så när du äter gör du det på en blandning av mat och mode. Kronärtskockorna liknar pärlor och blir som ett halsband på tallriken. Och kiwimönstret blir ett fashionprint.

ikea_driftig_inspiration_1

 

Nyhet! DRIFTIG servis skålar, assietter och tallrikar, 29-35 kr/st. OFFENTLIG bricka 79 kr, är också formgiven av Lisa Bengtsson.

Hur tänker du när du designar? Vad utgår du från?
– Det är lite olika! Oftast tänker jag på helheten. Här till exempel skulle designen passa till det dukade bordet. Man ska kunna använda porslinet både till vardags och till fest. Jag gillar att man kan blanda de olika delarna och att de passar ihop.

– Jag skissar ofta väldigt snabbt, och sen tar originalen lång tid. Jag sitter inte med en enskild sak länge, utan ser till helheten och kombinationer, vilket mönster som passar var. Färgerna kommer lite senare, de håller man på att ändra fram och tillbaka.

Vad är roligast med att designa för IKEA?
– Det är ett härligt gäng man jobbar med. Allt har varit roligt. När man hälsar på hos IKEA så andas det väldigt mycket kreativitet i huset, trots att det är så stort. Det är spännande och häftigt att vara med i den stora processen.

Om du fick designa en drömprodukt för IKEA, vad skulle det vara?
– Åh, jag skulle jättegärna vilja designa något för IKEA PS! Tycker det är ett väldigt bra initiativ och det är ofta väldigt fina produkter.

pressbild_lisa_bengtsson

Lisa Bengtsson, pressbild

Senaste inläggen