Designerporträtt: Gunnel Sahlin

Gunnel Sahlin är en industriromantiker och samlar på bruksglas, apotekarflaskor och färgglada knappar. Det är samlingar som inspirerar henne i arbetet som designer. Hennes senaste vas för IKEA heter ÄLSKLIG.

Vad är det som är så fascinerande med glas?

– Det är ett härligt och snabbt material att arbeta med och det passar mitt temperament. Man är med i processen och formar det under tiden man arbetar. Mina projekt börjar ofta med en längtan efter en viss färgskala som jag sedan använder för att bryta av klarglaset.

Berätta om din senaste produkt för IKEA? 

– Det är en vas som heter ÄLSKLIG. Jag ville att färgen skulle bli som en del av formen och förstärka den. Vasen är en dekoration i sig och behöver inte ställas undan när blomman vissnat. Man kan sätta en enkel kvist eller en blomma i den, eller låta den stå tom. 

Är glas ett trendigt material?

– Glas är ett hantverk och i dag har hantverk blivit intressant igen. Jag tror att det finns en trygghet i hantverket. Det har dock en annan innebörd är för trettio år sedan. I dag arbetar de yngre mer designorienterat med glas. 

Samlar du på glas? 

– Jag är en samlare av stora mått. Jag samlar på anonym design, apotekarglas, flaskor, enkla skålar, bruksgrejor med funktion. Det som kommer i min väg och skapar ett begär i mig köper jag. Jag har en 150 kvadratmeter vind på mitt hus.

Vad finner inspireras du av just nu?

– Jag är inte en just nu–människa. Istället har jag byggt upp min egen lilla värld och har små samlingar som jag tar fram och inspireras av. De är min näringsreserv. Det kan vara allt från en samling skålar till en kollektion färgglada knappar. Jag har alltid varit en industriromantiker och tyckte om att gå och skrota på soptippar som liten.

ÄLSKLIG vas 79 kr, ÄLSKLIG vas 129 kr

Senaste inläggen