Designerporträtt: David Wahl

David Wahl har alltid tyckt om att rita och teckna, designintresset vaknade redan i förskolan. Han kom så småningom in på Beckmans designhögskola i Stockholm där han gick utbildningen Form.

Efter avslutad utbildning fick David ett designstipendium hos IKEA och sedan drygt två år tillbaka har han jobbat med att ta fram nya spännande produkter.

Hej David! Vilket var ditt första uppdrag för IKEA?

– Det var att rita majskolvshållare, men de kom aldrig in i sortimentet. Det var under min praktikperiod. Sen dess har jag fått göra både större och roligare saker.

– Redan under praktiken designade jag badrumsvågen ANTEN, krukorna JÄTTEFIN och LIVFULL och GYLLEN vägglampa som liknar en optikertavla.

Din senaste design är de populära solcells- och vinddrivna SOLVINDEN taklampa och markspjut. Berätta lite om dem!

– Det är faktiskt de första sakerna som har kommit ut sedan jag fick anställning på IKEA. Då var briefen att jag skulle rita utomhusbelysning som drevs av solkraft, och den fick även gärna vara vinddriven. Jag ritade en massa olika förslag och fick åka till Kina och träffa utvecklare där.

– Det var ett väldigt kul projekt eftersom jag byggde vindkraftverk på landet redan som liten.

Hur tänker du när du designar? Kommer funktion eller form först?

– Jag utgår gärna från funktionen och gillar att lösa problem. Det är roligast när briefen är utmanande och lite begränsad. Till exempel som SOLVINDEN som skulle vara både soldriven och vinddriven. Då måste man komma på nya sätt att lösa uppgiften på! Man ska kunna sätta ihop den lätt, den ska vara prisvärd och dekorativ.

Du har en massa spännande projekt på gång. Vad är drömprodukten att designa för IKEA?

– Oj, svår fråga! Jag skulle nog gärna vilja designa någon större serie, men vad vet jag inte riktigt. Jag gillar ju när briefen är lite teknisk svår och man måste lösa ett behov som man inte har gjort tidigare. Det är roligt att få använda nya tekniker och lösa uppgifter på ett helt nytt sätt.

 

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

Senaste inläggen