Designerporträtt: Carina Bengs

Carina Bengs lekte inte med dockor när hon var liten, utan frågade efter hammare och spik istället. Redan i fyraårsåldern infann sig hennes intresse för form, då hon började skapa egna produkter i trä.

Carina utbildade sig tidigt i hemslöjdsskola i Finland och sökte sig snart vidare till Carl Malmstens verkstadsskola. När hon skulle ta examen fick hon ett stipendium av IKEA. Efter fyra månaders gesällvandring, som det kallades, fick hon chansen att jobba med ett designprojekt i Älmhult.

Hej Carina, berätta om ditt allra första uppdrag för IKEA!

– Jag fick i uppgift att rita ett flexibelt bord. Det gick så bra att bordet fick utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Efter det fick jag fast anställning på IKEA. Det är snart 30 år sedan och jag jobbar numera som frilans.

Hur tänker du när du designar och hur skulle du beskriva din designstil?

– Jag arbetar utifrån ett behov. Jag har gjort väldigt många traditionella möbler och arbetar gärna i trä då jag har stor kunskap kring materialet. Jag inspireras ibland av gamla föremål, men jag är väldigt mån om att skapa något nytt och ge det traditionella ett mer modernt uttryck och genomtänkta detaljer. Tidlösa former skapar trygghet och igenkänning, det gillar jag.

– Jag strävar efter att göra produkter som kan leva länge i hemmet. Nästan dagligen får jag feedback från kunder som lever med och älskar sina möbler. Det är sådant som driver mig och uppmuntrar till att göra riktigt bra produkter. 

Vilket har varit det hittills roligaste uppdraget?

– De roligaste uppdragen är produkter som ska innehålla en speciell funktion. Till exempel den populära dagbädden HEMNES, där sängen är utdragbar och har överraskande lådor. Det bästa är när man får in en massa olika funktioner i en och samma möbel.

Har du något nytt och spännande projekt på gång?

– IKEA jobbar alltid med att driva tekniken framåt, så det är himla roligt att få ta del ett sådant projekt. Det leder till att vi kan skapa nya uttryck. Det handlar så klart även om hållbarhet och arbetet med miljön, något som är jätteviktigt när det gäller just trä.

Traditionell design med modernt uttryck. HEMNES vitrinskåp och INGOLF stol är två produkter som Carina har formgett.

Drottningen av HEMNES, Carina Bengs, har designat allt från tv-möbler till tavelramar på IKEA.

Senaste inläggen