Denna ljuva rabarbertid

För mig står rabarber för en obändig växtkraft, knopparna liksom spränger sig upp ur jorden och står där ståtliga med sina overkligt stora blad. Opp, jag vill opp, sa rabarberknopp!

Det man inte tänker på med rabarber är att det faktiskt är en grönsak men används som en frukt till pajer, saft, marmelad och kräm. Säsongen är lång och sträcker sig från april och ända in i augusti. Att koka saft kan kännas som ett stort projekt men är faktiskt inte så svårt, och lyckan av att ha egen saft hela sommaren gör det till ett kärt besvär! Och den som en gång fått ett glas kall rababersaft glömmer aldrig den syrligt friska smaken och den varmrosa tonen som är en helt egen färg! Pröva även den friska kompotten, en lätt och somrig efterrätt.

Anna L-B, Livet Hemma redaktionen

FINTORP trådkorg 149 kr för set om 2 st, KORKEN flaska med lock 19 kr rymmer 1 liter saft, FABULÖS glas 25 kr, TEKLA kökshandduk 5 kr.

Rabarbersaft

2 kg rabarber

1 liter vatten

10 dl strösocker (5 dl per avrunnen saft)

2 krm natriumbensoat

Skölj och skär rabarbern i slantar, lägg dem i en stor kastrull. Häll över vattnet och koka upp. Låt koka under lock i cirka 30 minuter eller tills rabarbern är helt mjuk. Häll upp massan i en silduk och låt rinna av i minst 30 minuter. Pressa inte ur den sista vätskan, saften kan bli grumlig då.

Mät upp saften och häll den sedan i en ren kastrull, tillsätt sockret och låt saften koka upp. Tag av cirka 1 dl saft och rör ut natriumbensoatet, ha i detta i saften. Häll upp på väl rengjorda, varma fl askor. Förvara svalt och mörkt.

Servera kompotten i ett klart glas för den vackra färgens skull! IKEA 365+ IVRIG 19 kr, TEKLA kökshandduk 5 kr.

Rabarberkompott

1 kg rabarber

3 dl socker

1 vaniljstång

1-2 dl vatten

Skala rabarbern. För att få en vacker rosa färg på kompotten så lägger man skalet i en kastrull med 1 dl av vattnet och 1 dl socker, koka ca 4 min. Sila av vätskan och släng bort de urkokta skalen. Tärna rabarberstängerna. Skrapa ur vaniljstången. Lägg tärningar, den rosa vätskan, vaniljfröna och resterande socker och vatten i en kastrull. Låt puttra ca 10 min. Red eventuellt av med maizenamjöl om kompotten känns för lös.

Servera kyld som den är eller med en klick grädde och rivet citronskal.

Foto: Roland Persson

Matstyling: Elin Åström

Senaste inläggen