Cookies in a jar

Varför inte ge bort ätbara julklappar i år? För den som är ute i sista sekund eller för den som bara vill ge bort något extra fint är det här den perfekta julklappen.

Vårt bästa tips är att fylla en stor glasburk med ditt bästa kakrecept. Vem kan egentligen motstå nybakta Chocolate chip cookies i mellandagarna?

Nathalie & Matilda, Babes in Boyland för Livet Hemma

ikea_cookie_in_a_jar_inspiration_0

Välj en lagom stor glasburk med lock till ingredienserna. KORKEN burkar med lock 12-19 kr/st. Glöm inte att fixa julmyset också! BORRBY lykta för blockljus 149 kr, HEMSJÖ blockljus 15 kr/4 st.

ikea_cookie_in_a_jar_inspiration_3

Glasburkar är även perfekta att förvara olika skafferivaror i, till exempel socker och mjöl. Här i KORKEN burk med lock, 12 kr.

ikea_cookie_in_a_jar_inspiration_2

Varva de olika torra ingredienserna – gärna mörkt och ljust. Blanda först vetemjöl, majsstärkelse och bikarbonat. Sedan farinsocker över. Fortsätt med vanligt strösocker och avsluta med två lager mörk och vit choklad.

ikea_cookie_in_a_jar_inspiration_4

Knyt ett snöre runt burken och trä på en etikett och dekorera med lingon- eller grankvistar. Glöm inte att skicka med receptet till kakorna så den som får presenten vet hur man ska göra. HISTORISK hängetikett 9 kr/10 st, KORKEN burk med lock, 19 kr.

ikea_cookie_in_a_jar_inspiration_5

Att provsmaka kakorna innan du ger bort presenten är nästan ett måste. Passa på att göra en extra sats med kakor när du ändå håller på. Servera med ett glas iskall mjölk till. LÄMPLIG grytgaller 39 kr, TEKLA kökshandduk 5 kr, mjölk i KORKEN flaska 19 kr.

Chocolate chip cookies, ca 30 st
170 g smör (rumstemperatur)
1 ägg
1,8 dl farinsocker
0,6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4,75 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
1 tsk bikarbonat
1,5 dl mörk choklad (chokladknappar)
1,5 dl vit choklad (chokladknappar)

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Rör ihop det rumsvarma smöret och ägget i en bunke. Tillsätt burkens innehåll och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet ca 30 min. Forma degen till ca 30 lika stora kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite med handen. Grädda kakorna i 10 minuter och låt dem sedan svalna på galler.

Matstylist: Nathalie Myrberg
Foto: Matilda Hildingsson

Senaste inläggen