Clementinkaka

Smaken och doften av clementiner är något vi förknippar starkt med vintern och juletid. Vanligtvis äter vi dem som de är, men de är även fantastiskt goda att baka med.

Den här smakrika clementinkakan passar perfekt att bjuda på till adventsfikat. Servera med gott kaffe eller te och glöm inte att tända första ljuset nästa helg. Receptet hittar du längst ner.

Nathalie & Matilda, Babes in Boyland, för Livet Hemma

ikea_clementinkaka_inspiration_2

Skiva clementinerna tunt. Använd gärna ekologiska clementiner då de ska tillagas med skalet kvar. VARDAGEN skalkniv mörkgrå 79 kr.

ikea_clementinkaka_inspiration_3

Rör ihop florsocker och vatten tills du har en trögflytande glasyr. VARDAGEN ballongvisp 59 kr, VARDAGEN skål klarglas 49 kr.

ikea_clementinkaka_inspiration_4

Dekorera kakan med granris för att få lite extra vinterkänsla. GROGGY bricka rostfritt stål 89 kr, DRAGON tårtspade rostfritt stål 49 kr.

ikea_clementinkaka_inspiration_1

IKEA 365+ tallrik vit 25 kr, DRAGON sallads/dessertgaffel rostfritt stål 59 kr/6 st.

Clementinkaka

6 st ekologiska clementiner (kärnfria)
125 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
4 dl mjöl
1 tsk mald nejlika
1 dl riven kokos
2 tsk bakpulver

Glasyr
1 dl florsocker
3 msk vatten

Kanderade clementiner
3 st ekologiska clementiner
4,5 dl socker
2 dl vatten

Gör så här:
Kakan: Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Skölj clementinerna ordentligt i vatten. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka dem i ca 6 min. Skölj av dem och låt svalna. Vispa ägg, smör och socker fluffigt. Mixa sedan clementinerna med skalet till det blir en lös massa. Vänd ned clementinmassan i smeten. Blanda mjöl, nejlika, kokos och bakpulver och rör sedan ned detta också. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader, ca 40 min. Låt kakan svalna.

Kanderade clementiner: Skiva clementinerna tunt. Värm vattnet och sockret på medelhög värme i en kastrull. Rör tills allt socker löst upp sig. Tillsätt clementinskivorna och sjud i ca 15-20 minuter. Ta upp skivorna och låt dem svalna på ett bakplåtspapper.

Glasyr: Rör ihop florsocker och 2 msk vatten till glasyren. Tillsätt resten av vattnet, lite i taget, tills det blir trögflytande glasyr. Ringla glasyren över kakan. Lägg sedan på de kanderade clementinerna.

Stylist: Nathalie Myrberg
Foto: Matilda Hildingsson

Senaste inläggen