Christmas pudding

Vi lånar jultraditioner från England och ställer till med en brinnande show som avslutning på julbordet. Det blir ingen riktig jul utan en Christmas pudding enligt engelsmännen. En pampig dessert som innehåller både dadlar och dramatik.

Man kan med fördel göra puddingen några dagar innan. Den blir bara godare av att få mogna till sig. När det är dags att servera värmer man upp den i ugnen och avslutar med att flambera puddingen. En dessert som ser ut som ett litet konstverk och kommer garanterad imponera på gästerna.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

ikea_christmas_pudding_inspiration_1

AKTAD uppläggningsfat med lock, 159 kr

Sticky Christmas pudding, 6 portioner

Det här är en riktig söt dröm! Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

200 g dadlar
2 dl vatten
1 mörkt muscovadosocker
1 dl strösocker
85 g smör
2 ägg
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 dl mjölk

Kolasås
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk ljus sirap
2 ¼ dl vispgrädde

Till garnering
Järnek eller lingonris
Lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla tre ugnsfasta rostfria portionsformar från IKEA (de räcker till sex portioner om man delar dom på mitten) eller sex hål i en muffinsplåt. Kärna ur och hacka dadlarna. Koka upp vattnet och häll det över dadlarna. Om de är mjuka, låt de dra i ca 20 minuter om det är hårda i ca 30 minuter. Häll av vattnet. Vispa ihop socker och smör tills det är poröst. Vispa i ett ägg i taget och tillsätt sirapen. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vänd ner lite i taget och varva med mjölken. Vänd i dadlarna. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter (beroende på hur stora formar man använder) ju större formar desto längre tid tar det.

Koka under tiden kolassåsen: Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör om. Koka upp såsen och låt den sjuda 4-5 minuter. Rör om mellan varven, men inte hela tiden då kan kolasåsen sockra sig. Ta ut puddingarna ur ugnen och låt dem stå i formarna ett par minuter. Vänd sedan upp dem på en plåt. Glasera med kolasås, servera resten av kolasåsen vid sidan om eller häll på den precis innan de serveras. Garnera med järnekblad, lingonris och lingon. Värm vodka i en kastrull, utan att den kokar. Tänd på vodkan och häll den över puddingen. Servera och njut!

ikea_christmas_pudding_inspiration_2

ARV porslin i grått, assiett 19 kr/st, tallrik 29 kr/st.

Fotograf: Roland Persson
Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen