100% bomull från mer hållbara odlingar

Från den 1 september i år kan du vara säker på att precis all bomull som används i IKEA produkter kommer från mer hållbara odlingar. Det är resultatet av tio års hårt arbete och ett stort kliv framåt för en mer hållbar bomullsindustri.

Allt började år 2005 när IKEA och WWF startade ett samarbete för att uppmuntra till mer hållbara metoder för bomullsodling. I början deltog 500 jordbrukare från Pakistan i projektet. Tio år senare har 110 000 jordbrukare från olika delar av världen slagit om till mer hållbara metoder för bomullsodling. Stort engagemang, utbildningar och fältskolor visar att många små steg kan göra enorm skillnad i en global bransch och i många människors liv.

Livet Hemma har intervjuat Jonas Carlehed, hållbarhetschef för IKEA Sverige:

Hej Jonas! Hur känns det att IKEA nu har nått målet att bara använda bomull från mer hållbara odlingar?
– IKEA är ett stort företag och vi vill därför också ta ett stort ansvar för människor och miljö. Därför känns det fantastiskt att IKEA är det första stora detaljhandelsföretaget i världen som når målet om 100 procent bomull från mer hållbara odlingar. Nu vill vi fortsätta att skapa en positiv förändring av hela bomullsindustrin och att bomullsodlingen blir mer hållbar världen över.

Berätta, vad är bomull från mer hållbara odlingar?
– Bomull från mer hållbara odlingar betyder att mindre mängd vatten och mindre mängd kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel används än vid vanlig bomullsodling. Det är bättre för miljön men handlar också om hälsa, högre inkomster och ett bättre liv för människorna som odlar bomullen. Bomull från mer hållbara odlingar ger positiva effekter för hela samhällen. Ett exempel är att fler barn kan gå i skola.

Varför använder IKEA bomull från mer hållbara odlingar istället för ekologisk bomull?
– Vi är övertygade om att man måste arbeta på många fronter, och även i stor skala. Idag är en procent av världens bomullsodling ekologisk. Därför vill IKEA bidra till att göra vanlig bomullsproduktion mer hållbar. Med flera stora företag och organisationer som samarbetar blir skillnaden enorm.

Hur fortsätter arbetet?
– Just nu jobbar IKEA och WWF vidare med att göra det möjligt för bomullsodlarna att spara ännu mer vatten. Särskilt i områden som Indien och Pakistan där vatten på många håll är en bristvara. I vår egen satsning på en mer hållbar framtid ingår också att arbeta mer med mer hållbara material som exempelvis lyocell och rami.

Fakta:
Med hjälp av metoder för mer hållbar odling har bomullsodlarna i Indien under 2014 minskat användandet av kemiska bekämpningsmedel med 49 %, gödningsmedel med 27 % och vattenanvändningen med 9 %. Bomullsodlare som deltar i projekt som stöds av IKEA hade 14 % högre vinster.

IKEA och WWF har samarbetat sedan 2005 för att göra bomullen mer hållbar. Tillsammans med andra samarbetspartners har IKEA och WWF startat Better Cotton Initiative (BCI).

Här kan du läsa mer! http://bettercotton.org/

”Det känns fantastiskt att ha nått målet om att 100 procent av bomullen i våra produkter kommer från mer hållbara odlingar”. Jonas Carlehed, hålbarhetschef på IKEA Sverige.

ikea_bomull_2

På IKEA använder vi bomull i många av våra produkter, i allt från påslakan och handdukar till sofföverdrag och arbetskläder. Från den 1 september 2015 kommer 100 % av bomullen i alla IKEA produkter från mer hållbara odlingar. Kudden och sofföverdraget på bilden är nyheter som kommer till IKEA i februari 2016.

Senaste inläggen