Bokpremiär: IKEA – The Book

I dagarna släpps Staffan Bengtssons sprillans nya bok om IKEA, Sverige och framför allt formgivarna bakom de monteringsfärdiga möbler som producerats av IKEA genom tiderna.

Boken är ett 450 sidor långt uppslagsverk, perfekt för dig som vill botanisera i svensk formgivning, från tidigt 1950-tal till i dag.

Hej Staffan! Varför har du skrivit en bok om formgivarna på IKEA?
— IKEA är en del av vårt gemensamma arv och nu. Min bok berättar en historia om Sverige och IKEA som ett fenomen i folkhemmet. Och det finns massor av människor som gjort bra saker för IKEA men många har hamnat i skuggan av mer berömda namn.

Har du gjort några fynd i researcharbetet?
— Formgivarna Charlotte Rude och Hjördis Olsson-Une kom till IKEA i slutet av 60- talet. Och på fem år hann de göra fantastiska saker i spånskiva. Sedan har de försvunnit ur möbeldesignhistorien men jag tycker att de kanske är två av Sveriges mest kreativa formgivare någonsin. Men vem har hört talas om dem?! Jag lyfter gärna fram deras insatser.

Nu när du gjort en väldans massa research, vilket är ditt favoritdesigndecennium?

— Det lutar mer och mer åt 1970-tal, där kändes det som att 1960-talet gick i mål. Här hade IKEA stor inlevelse i människors behov! Min egen hemmasnickrade teori är att där politiken och ideologierna om rättvisa och jämlikhet inte nådde hela vägen fram har IKEA fortsatt i sann 1970-tals andra i sina möbler, idéer och uppfattningar om livet. Men även IKEA har drabbats av nyrik medelklassighet med jämna mellanrum. IKEA skulle kunna vara ännu fräckare i mina ögon!


Vad får man som läsare med sig från boken?
— Man känner förstås igen grejer, känner igen sig själv och får återkoppling till sin egen historia. IKEA speglar hur våra liv har sett ut och man blir förvånad över att IKEA betyder så mycket. Det är närmast omöjligt att tänka sig det moderna Sverige utan IKEA. Sådant skriver jag bland annat om.

Bilder: Arvinius Förlag

thebook_omslagthebook_staffan

Senaste inläggen