BBQ

På sommaren får vi grillfnatt! Vi lägger allt möjligt på grillen och det doftar härligt på kvällarna av alla middagar som tillagas ute i det fria. De bästa festerna är ofta spontana och knytisar.

Att grilla hamburgare tillsammans och umgås en kväll med vänner där alla tar med sitt favorittillbehör är ett härligt sätt att umgås. Duka upp rejält med färska grönsaker och goda såser som bbq-sås, ketchup, senap och majonnäs så får gästerna konstruera sin egen favoritkombo. Blanda gärna ner lite bbq-sås i köttfärsen så får hamburgarna en god rökig smak. Jag är galen i hemgjorda friterade lökringar och pommes frites – det är ett måste till burgaren!

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

Buffén dukas upp på bordet ÄNGSÖ i svartlaserad furu. Staplade tallrikar och glas, bestick i en glasburk och alla goda tillbehör till hamburgaren samsas på bordet. Enkla bänkar och ett rödvitt tema sätter en amerikansk diner-känsla på middagen.

Nu är det bara att hugga in. Fler matplatsmöbler för utomhusbruk hittar du på IKEA.se

Recept: Bästa burgaren

4 portioner

500 g svensk nötfärs, ekologisk, gärna grovmalen

2 tsk flingsalt och generöst med nymald svartpeppar

3 msk barbequesås

smör eller olja till stekning

Tillbehör:

sallad

skivad lök

skivade tomater

majonnäs

4 rostade brödskivor

Blanda färsen med salt, peppar och 3 msk barbequesås. Forma fyra burgare och stek eller grilla dem på medelvärme, 3-4 minuter på var sida. Pensla på barbequesås mot slutet. Rosta bröden. Fördela sallad, majonnäs, burgare, tomater och rödlök mellan brödskivorna.

Recept: Friterade lökringar

(enklare än du tror och oändligt gott till burgaren)

4 portioner

4 gula lökar

1 liter frityrolja

salt

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl

1 krm salt

1 äggula

2 dl öl

Skala löken och skär den i skivor, cirka sju millimeter tjocka. Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula. Späd med ölen till en klumpfri smet. Hetta upp oljan till 175 grader. Mät med termometer eller lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera. Doppa lökringarna i frityrsmeten och fritera några åt gången. Låt rinna av på hushållspapper. Salta generöst. Servera direkt.

Fotograf: Patric Johansson

Matstylist: Liselott Forslin

Senaste inläggen