Baka med barn!

Boken MIN MAT – naturligtvis! innehåller inspiration och tips kring god och sund matlagning. Ett kapitel fokuserar på att laga mat tillsammans med sina barn. Barn som vänjer sig vid hemlagad mat kan lättare kan skilja mellan sund hemlagad mat och osund färdigmat med tomma kalorier.

Låt barnen vara med i köket! Småfrallor eller naanbröd är till exempel ett bra projekt att börja med. Låt barnet väga och mäta upp alla ingredienserna och blanda degen. Försök att inte bry dig om att hela köket blir kladdigt av deg och att alla frallorna får olika storlek. Här får du två smaskiga recept från boken!

MIN MAT – naturligtvis!, IKEA FAMILY pris 99 kr (ord. pris 199 kr)

Vardagsfrallor, 12 frallor

8 g jäst

4 dl ljummet vatten

1 ½ dl naturell yoghurt

2 msk kallpressad olivolja

3 ⅓ dl siktat dinkelmjöl (200 g)

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk havssalt

Garnering

1 äggula

½ msk standardmjölk

2 msk blå vallmofrön

Lös upp jästen i fingervarmt vatten (37 °C) i en stor bunke och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda snabbt ihop den flytande degen med en slev. Täck över med lock och låt jäsa på varm plats i ca 2 timmar eller tills degen blivit dubbelt så stor. Ta en stor metallsked eller den största matsked du kan hitta. Doppa den i kallt vatten och forma 12 frallor genom att snurra dem mot skeden. Lägg försiktigt ner de lösa degklumparna på 2 bakplåtspappersklädda plåtar. Vispa äggulan med mjölken, pensla frallorna försiktigt och strö blå vallmofrön över. Låt jäsa igen i 30 minuter utan handduk. Grädda vid 225 °C i ca 15 minuter tills bröden är gyllene.

 

Naanbröd, 9 st

20 g jäst

1 tsk ljust rörsocker

½ dl ljummet vatten

1 ½ dl ljummen standardmjölk

1 dl naturell yoghurt (3 %)

40 g smält smör

425—450 g vetemjöl (7–7 ½ dl)

½ tsk bakpulver

6 g havssalt (knappt 1 tsk)

25 g smält smör till pensling

lite polenta eller rismjöl

Lägg jästen och rörsockret i det ljumma vattnet i en skål och låt stå i 5 minuter. Häll över jästblandningen i matberedaren eller i en stor bunke. Tillsätt smält smör, mjölk, yoghurt, mjöl, bakpulver och havssalt. Knåda degen i 5 minuter tills den är slät och smidig. Den kan vara lite klibbig men ska lossna hyfsat lätt från degkroken/fingrarna. Lägg degen i en bunke smord med lite smält smör och täck över med en fuktad kökshandduk eller ett lock. Låt jäsa på varm plats i 1 timme eller tills degen blivit dubbelt så stor.

Placera en baksten eller en uppochnervänd långpanna längst ner i ugnen och värm till 250 °C. Dela degen i 8—9 delar (ca 90 g styck) och forma till runda bollar. Lägg dem på mjölat bakbord eller på en mjölad bakplåt. Täck över med en fuktad kökshandduk och låt stå i 20—40 minuter. Degklumparna ska precis hinna börja jäsa igen.

Strö ut ordentligt med mjöl på bakbordet och tryck eller klappa ut degen med fingertopparna. Platta till hela degstycket, utom en kant på ca 1 cm runt om. Plocka upp degbitarna en och en och sträck försiktigt ut dem (i luften) så att degen blir tunnare och tunnare, men utan att gå sönder. De ska bli ungefär 18 cm långa. Tänk på att degen ska vara lite tjockare runt kanten än i mitten.

Lägg degen på en stekspade i trä eller något annat lämpligt redskap mjölat med lite polenta eller rismjöl. Låt bröden glida ner på den heta bakstenen/långpannan och grädda dem tills de börjar få lite färg — högst 3—4 minuter. Lägg bröden på galler och pensla med rikligt med smält smör medan de fortfarande är riktigt varma.

Senaste inläggen