Alla helgons blodiga natt

Vi firar halloween med en mysmiddag på skräcktema. Slasherfilmer sätter rätt stämning och vi dukar med köttyxor, spindlar, dödskallar och läbbiga fladdermöss.

Jag älskar klassiska skräckisar och att ibland få gömma mig under filten i soffan. Innan det är filmtajm serveras en helgrillad anka med ugnsbakad pumpa. Pumpor är både supergoda att äta och vackra att duka med. Nu är det bara att hugga in. Sen blir det lite Motorsågsmassakern.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

ikea_halloween_inspiration_1

ARV servis 18 delar, vit, 349 kr, MOGEN bestick 24 delar, 299 kr och IKEA 365+ köttyxa svart, 149 kr

ikea_halloween_inspiration_2

Den helgrillade ankan serveras direkt ur KONCIS ugnsform med galler, rostfritt stål, 139 kr.


Anka med ugnsbakad pumpa och lingon
1 anka
2 äpplen
2 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
½ citron, saften
4 msk ketjapmanis, mörk söt soja

Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut ev. krås (inälvor om de är kvar). Skölj av ankan och torka av den med lite papper. Skär äpplena i stora bitar och fyll ankan med äppelbitarna. Sätt ankan på en plåt med bröstdelen uppåt. Bind ihop benen med bindgarn. Salta och peppra ankan. Gnid in citronen över ankan, salta och peppra. Pensla på ketjapmanis, spar lite. Vänd på ankan med bröstet neråt. Lägg in ankan i ugnen på nedre falsen i ca 1 1/2 timme, vänd ankan, pensla med resten av ketjapmanisen och sätt in den i ugnen ytterligare ca 20-30 minuter. Innertemperaturen ska vara 65-68 grader. Lägg aluminiumfolie över ankan och låt den vila ca 15-20 minuter. Gör under tiden ugnsbakad pumpa.


Ugnsbakad pumpa

¼ Muscat pumpa eller 1 Butternut
½ Okido pumpa
2 schalottenlökar
1 hel vitlök
Salt och malen svartpeppar
ev. 2 msk skalade pumpakärnor

Höj temperaturen i ugnen till 225 grader. Kärna ur och skär pumpan i klyftor. Dela lökarna och vitlöken på mitten. Lägg allt på en plåt och droppa över oljan. Vänd runt i oljan. Man kan även lägga på lite av pumpakärnorna och rosta med i ugnen eller strö över skalade pumpakärnor efteråt. Sätt in plåten i ugnen 15 minuter, vänd försiktigt på klyftorna och sätt in ytterligare 5-10 minuter. Ta ut och strö över salt och malen svartpeppar.


Lingonsås

2 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Mixa lingonen med en mixerstav och servera till. Skär upp ankan och servera med ugnsrostad pumpa och lingon.


Fotograf: Roland Persson

Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen