3 sorters äpplen

Under sensommaren bjuder trädgården på många godsaker. Idag smakar vi på tre recept som får munnen att vattnas – hemmagjord äppelpaj med ingefära, nyttiga och torkade äppelringar och en ljuvligt god äppelmos.

Äppelpaj med ingefära 12 bitar
Servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås

Pajbotten
125 g smör, kylskåpskallt
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
35 g smör, mjukt
¾ dl strösocker
2 ägg
3 msk vetemjöl

Fyllning
6 äpplen
1 bit ingefära, ca 5 cm
3 msk strösocker
1 tsk malen kanel
3 msk flytande honung
1-2 tsk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar. Blanda smör, florsocker och vetemjöl till en smulig deg. Blanda i ägget. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila 1 timme i kylen. Kavla ut degen och fodra en pajform 24-26 cm i diameter. Nagga med en gaffel i botten. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter tills pajskalet börjar få en fin gyllenbrun färg på kanten. Sänk värmen i ugnen till 175 grader.

Riv mandelmassan fint. Vispa ihop mandelmassa, smör, socker och ägg med elvisp eller med vinge. Tillsätt vetemjölet. Bred ut fyllningen i pajskalet. Kärna ur äpplena och skiva dem i ca ½ cm tjocka ringar. Lägg ringarna i ett cirkelformat mönster på mazarinfyllningen. Hyvla eller skär ingefäran tunt med en vass kniv på längden. Sätt i ingefärsskivorna mellan äpplena. Blanda socker och kanel och strö över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, tills pajen fått en gyllenbrun färg. Blanda under tiden honung och vatten och pensla över pajen direkt när den kommer ut från ugnen.

ikea_3_sorters_applen_inspiration_1

SMARTA pajform 59 kr, TEKLA kökshandduk 5 kr, RUSTIK bestick 24 delar 329 kr.

ikea_3_sorters_applen_inspiration_2

KORKEN burk med lock 19 kr

Torkade äppelringar
Äpplen som passar bra att torka är Rubinola, Aroma och Ingrid Marie

Torka i ugn
Sätt ugnen på 50 grader. Kärna ur och skiva äpplena i ½ cm tjocka skivor. Det går bra att torka med eller utan skal. Lägg äppelskivorna på hålplåtar och sätt in i ugnen och torka i 5-6 timmar. Låt äppelskivorna stå kvar på eftervärme i ugnen i en timme och ställ dem sedan i ett varmt rum över natten.

Torka i rumstemperatur
Kärna ur och skiva äpplena i ½ cm tjocka skivor. Det går bra att torka med eller utan skal. Häng upp ringarna med ca 2-3 cm mellanrum på ett snöre, ett bindgarn går utmärkt (finns att köpa i de flesta köksaffärer). Häng upp snöret över ett element eller på någon annan varm, torr plats. Det tar ca 2-3 dygn att torka äppelringarna.

ikea_3_sorters_applen_inspiration_3

KORKEN burk med lock 12 kr/st, HISTORISK hängetiketter 9 kr/10 st.

Äppelmos ca 2 stora burkar
2 kg äpplen
1 dl vatten
3 dl strösocker

Skala och kärna ur alla äpplen. Dela äpplena och skär i klyftor och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka äpplena under lock i ca 10 minuter, rör om emellan åt och tillsätt ev. lite mer vatten. Mosa äpplena med potatisstöt, elvisp eller en mixerstav. Tillsätt socker, sätt tillbaka moset på plattan och rör om tills sockret löst sig. Häll upp moset på väl rengjorda burkar eller i fryspåsar. Förvara svalt eller i frysen. Om man ska spara moset så är det bra att desinficera burkarna innan moset hälls upp: sätt in burkarna och locken i ugnen på 100 grader i ca 20 minuter.

Tips – smaksätt moset! Med t ex kanel, riven ingefära, kardemumma, citron eller muskot. Det passar bra om man vill äta äppelmos till frukost som gröt, chiapudding, fil eller yoghurt!

Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen